Το σωματίδιο Higgs για μαθητές λυκείου

Το σωματίδιο Higgs για μαθητές λυκείου

Διάλεξη του ακαδημαϊκού Δ. Νανόπουλου για την προέλευση της μάζας

Ο Δημήτρης Νανόπουλος έχει μιλήσει σε κοινό ενηλίκων για την προέλευση της μάζας. Σε λίγες ημέρες θα επιχειρήσει να εξηγήσει σε μαθητές αυτά που επί μακρόν θεωρήθηκαν ανεξήγητα. Τίτλος της διάλεξής του «Ο θαυμαστός κόσμος του Higgs – Aπό πού προέρχεται η μάζα;» και τόπος συνάντησης η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών.  

Ο καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών του Πανεπιστημίου Texas A&M (ΗΠΑ) Δημήτρης Νανόπουλος έχει δώσει το περίγραμμα της ομιλίας του:

«Χαρακτηριστικό της ύλης από την οποία όλα είναι παράγωγα, είναι η μάζα. Όλα τα βασικά συστατικά της ύλης, quarks, λεπτόνια…, έχουν μάζα και σύμφωνα με το Καθιερωμένο πρότυπο (Standard Model) η μάζα αυτή προέρχεται από το μηχανισμό του Higgs, που προτάθηκε το 1964!

Περιμέναμε περίπου 50 χρόνια για να δούμε τελικά τα πρώτα ίχνη του σωματιδίου Higgs στο μεγάλο πείραμα LHC του CERN. Η ανακάλυψη αυτή ξεφεύγει από τα στενά όρια μιας συγκεκριμένης ομάδας φυσικών και απαντά σε ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα όλων των εποχών: Από πού προέρχεται η μάζα;

Η πειραματικά τεκμηριωμένη/με ισχυρές ενδείξεις απάντηση σ’ αυτό το τόσο μεγάλο ερώτημα που θέλω να πιστεύω ότι αφορά όλους μας, θα είναι το κεντρικό θέμα της ομιλίας μου.»

Είναι άραγε οι μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου ικανοί ακροατές για ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα; Εκεί ακριβώς είναι το εκπαιδευτικό στοίχημα, να γίνουν οι βασικές αρχές της φυσικής κτήμα της νεότερης γενιάς. Τα σχολεία των Αδελφών Ουρσουλινών αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους απέναντι σε μαθητές που μορφώνονται σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο. Υπηρετούν σήμερα όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και στις πέντε ηπείρους, σε τριάντα χώρες.

Ο κ. Νανόπουλος, απευθυνόμενος στο έντονα προβληματισμένο ακροατήριο μαθητών, εκπαιδευτικών και άλλων ακροατών, θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για την υποκείμενη τάξη των σωμάτων, μετά από ειδική πρόσκληση που του απηύθυνε το εκπαιδευτικό ίδρυμα, στο πλαίσιο των τακτικών ημερίδων που διοργανώνει.

** Την Τρίτη 12 Μαρτίου, Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών (Ψυχάρη 10, 15401 Ν.Ψυχικό),  στις 11:00 π.μ.. Είσοδος ελεύθερη.

Εφημερίδα, Βήμα