Οι «χρυσοί» κανόνες για επιτυχία στις Πανελλαδικές

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας που ασχολούνται με τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ώστε μεθαύριο Παρασκευή, ημέρα έναρξης των διαγωνισμών, όλα να κυλήσουν ομαλά και να συνεχιστούν έτσι μέχρι τη λήξη τους.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μια διαδικασία εξαιρετικά κοπιαστική για χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Για τους μαθητές που αγωνιούν για μια θέση στα ΑΕΙ, για τους γονείς, για τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στην επιτήρηση και διόρθωση των γραπτών, για τους διοικητικούς υπαλλήλους που στηρίζουν ολόκληρο το σύστημα αλλά και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που γνωρίζει πολύ καλά ότι τα λάθη κατά τη διάρκεια των διαγωνισμών δεν επιτρέπονται και… στοιχίζουν ακριβά.

Για τον λόγο αυτό τα πάντα έχουν προβλεφθεί και όλοι όσοι εμπλέκονται ενεργά με τους διαγωνισμούς δέχονται αυστηρές οδηγίες τις οποίες οφείλουν να ακολουθούν πιστά. Μια από τις σημαντικότερες διαδικασίες των εξετάσεων είναι η βαθμολόγηση των γραπτών, αφού από αυτή κρίνεται το μέλλον χιλιάδων παιδιών και τα μέτρα που λαμβάνονται για την «προστασία τους» είναι αυστηρά.

Γι’ αυτό άλλωστε οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας συνιστούν προς τους βαθμολογητές να κάνουν με υψηλό αίσθημα ευθύνης τη δουλειά τους και να βαθμολογούν ακριβώς όπως ορίζει ο νόμος προκειμένου να μην υπάρχουν αδικίες.

Στο πλαίσιο αυτό έπειτα από την εξέταση κάθε μαθήματος ακολουθεί πειραματική βαθμολόγηση, η οποία γίνεται το πρωί ή το απόγευμα της άλλης μέρας από αυτή που εξετάστηκε το μάθημα.

Εφόσον μάλιστα από την πειραματική βαθμολόγηση προκύπτουν ανάγκες διευκρινίσεων από την Κεντρική Επιτροπή των εξετάσεων, οι καθηγητές διατυπώνουν σχετικές ερωτήσεις τις οποίες στέλνουν στην Επιτροπή με φαξ ή e-mail.

H κανονική βαθμολόγηση θα αρχίζει μετά τις 12 το μεσημέρι της μεθεπόμενης μέρας από αυτή που πραγματοποιήθηκε η εξέταση του συγκεκριμένου μαθήματος, ώστε να δίνεται ο αναγκαίος χρόνος για την παραλαβή από όλα τα Βαθμολογικά Κέντρα των διευκρινίσεων που ενδεχομένως θα παρασχεθούν από την Κεντρική Επιτροπή των Εξετάσεων.

Αν κάποιο μάθημα εξετάζεται Παρασκευή πρωί, η πειραματική βαθμολόγηση θα γίνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα λειτουργίας του Βαθμολογικού Κέντρου (το Σάββατο) και η κανονική βαθμολόγηση θα αρχίζει τη Δευτέρα.

Βαθμολόγηση
Αν κάποιο μάθημα εξετάζεται Σάββατο πρωί, η πειραματική βαθμολόγηση θα γίνεται τη Δευτέρα και η κανονική βαθμολόγηση θα αρχίζει μετά τις 12 την Τρίτη.

Οι πρόεδροι των Βαθμολογικών Κέντρων αλλά και των Νομαρχιακών Επιτροπών δεν πρέπει να έχουν συγγένεια έως και τρίτου βαθμού με οποιονδήποτε υποψήφιο δίνει εξετάσεις σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι τώρα το κώλυμα της συγγένειας περιοριζόταν μόνο στην περιφέρεια λειτουργίας του Βαθμολογικού Κέντρου.

Υπάρχει γενική και διαφορετική ανακατανομή των γραπτών στα Βαθμολογικά Κέντρα, κυρίως των Γενικών Λυκείων με στόχο να ελαχιστοποιούνται έως και να εξαφανίζονται οι πιθανότητες να γνωρίζει ο βαθμολογητής τίνος υποψηφίου το γραπτό διορθώνει.

Δεν επιτρέπεται η είσοδος στα εξεταστικά κέντρα υποψηφίων με κινητά.

Το υπουργείο έχει εφοδιαστεί με ειδικές συσκευές αδρανοποίησης της κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στα εξεταστικά κέντρα

Σήμερα το «Εθνος-Παιδεία» σας προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες αλλά και συμβουλές για τη δύσκολη ώρα των διαγωνισμών. Ξεκινώντας από τα άκρως απαραίτητα έχουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

Τι επιτρέπεται
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να έχει μαζί του όταν φτάσει στο εξεταστικό κέντρο:

  • Το δελτίο εξεταζόμενου,
  • Την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο.
  • Δυο στυλό διαρκείας (χρώματος μπλε ή μαύρου), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα.
  • Επίσης, εφόσον κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να έχει μέσα στην αίθουσα και από ένα θερμός με νερό ή αναψυκτικό.

Τι απαγορεύεται

  • Στα εξεταστικά κέντρα θα υπάρχουν ειδικά μηχανήματα «κόφτες» για τα κινητά.
  • Για να μη βρεθείτε όμως μπλεγμένοι, αφού η χρήση τους απαγορεύεται, το καλύτερο θα ήταν να το αφήσετε στο σπίτι και σε καμία περίπτωση μη διανοηθείτε να το κρύψετε πάνω σας.

Αν σας εντοπίσουν, το πρόβλημα με το οποίο θα βρεθείτε αντιμέτωποι θα είναι σοβαρό.

  • Τα ίδια ισχύουν για τα σκονάκια και για την αντιγραφή.
  • Ο νόμος λέει ότι μαθητής που αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο, σημειώσεις ή από το γραπτό δοκίμιο άλλου συμμαθητή του, που δολιεύεται την εξέταση και γενικώς δεν συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις των επιτηρητών, απομακρύνεται από την αίθουσα και το γραπτό του μηδενίζεται.
  • Τέλος δεν επιτρέπεται η χρήση υπολογιστικών μηχανών και διορθωτικού (blanco).

Τι ισχύει για όσους αντιγράφουν

Αν ο μαθητής που εξετάζεται σε εθνικό επίπεδο φέρει μαζί του στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή μέσο αντιγραφής ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου, ή θορυβεί και δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της Λυκειακής επιτροπής και το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται από τη Λυκειακή επιτροπή με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0). Η Λυκειακή επιτροπή πριν από την επιβολή της ανωτέρω ποινής καλεί σε προφορική απολογία τον μαθητή και συντάσσει σχετικό πρακτικό που υπογράφεται από τον πρόεδρο, τα δύο της μέλη και τον γραμματέα αυτής.

Τα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία επισυνάπτονται στο πρακτικό.

  • Αν πρόκειται για μάθημα που εξετάζεται σε επίπεδο σχολικής μονάδας, με απόφαση του διευθυντή του Λυκείου και έπειτα από εισήγηση των διδασκόντων, το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0). Στη Λυκειακή επιτροπή συμμετέχει ο διευθυντής του Λυκείου, οι επιτηρητές και οι διδάσκοντες το εξεταζόμενο μάθημα.