Ιατρικές ειδικότητες με επαγγελματικό μέλλον

Ιατρικές ειδικότητες με επαγγελματικό μέλλον

Η ιατρική είναι μια από τις αρχαιότερες των επιστημών και οι άνθρωποι πάντα είχαν την ανάγκη της, ενώ εκείνοι που εξασκούσαν την επιστήμη αυτή είχαν τον σεβασμό των υπολοίπων.

Ποτέ μέσα στο πέρασμα των αιώνων δεν έχασε την αίγλη της και πάντα εξελίσσεται με ταχύτατα βήματα. Για πολλούς νέους ανθρώπους οι σπουδές στην ιατρική αποτελούν όνειρο ζωής και αγωνίζονται σκληρά προκειμένου να κατακτήσουν μια θέση στις ιατρικές σχολές της χώρας ή του εξωτερικού.

Για να καταφέρει όμως κάποιος να εισαχθεί σε ιατρική σχολή, πρέπει να κατακτήσει σχεδόν το άριστα. Γιατί όσο και να πέσουν οι βάσεις, πάντα κινούνται γύρω από τα 19.000 μόρια, τα οποία βέβαια δεν κατακτώνται εύκολα. Επιπλέον, στη συνέχεια τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για έναν υποψήφιο γιατρό. Οι σπουδές είναι απαιτητικές και κοπιαστικές.

Τα χρόνια για ειδικότητα πολλά και η επαγγελματική αποκατάσταση δύσκολη. Εδώ και αρκετά χρόνια οι γιατροί έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία, κατάσταση που σήμερα έχει χειροτερέψει, γι’ αυτό και πολλοί απόφοιτοι των σχολών στρέφουν το βλέμμα τους στο εξωτερικό τόσο για την ειδικότητα όσο και για μόνιμη εργασία.

Για τους λόγους αυτούς οι θέσεις στις ιατρικές σχολές την τελευταία δεκαετία έχουν μειωθεί στο μισό κάνοντας τα πράγματα για τους ενδιαφερόμενους απόφοιτους των λυκείων ακόμη δυσκολότερα. Παρ΄ όλα αυτά. η ζήτηση είναι τεράστια.

Σχεδόν κάθε χρόνο περίπου 20.00 υποψήφιοι δηλώνουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο κάποια ιατρική σχολή γνωρίζοντας βέβαια οι περισσότεροι ότι δεν έχουν καμία ελπίδα, αφού οι θέσεις δεν ξεπερνούν τις 800-900 (για φέτος δεν έχουμε ακόμη στοιχεία) και συνεπώς ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος.

Για παράδειγμα το 2001 η ιατρική σχολή της Αθήνας διέθετε 250 θέσεις και πέρυσι διέθεσε μόνο 144 θέσεις. Το ίδιο έγινε και σε όλες τις αντίστοιχες σχολές της Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Κρήτης κ.ά.

Οσο για την κίνηση των βάσεων, τα τελευταία χρόνια είναι πάντα με οριακές αυξομειώσεις, συνεπώς και για φέτος δεν μπορεί κανείς να περιμένει κάτι εντυπωσιακό και να ελπίζει σε θαύματα. Οποιος στοχεύει σε αυτές τις σχολές, πρέπει να προετοιμάζεται μόνο για το άριστα.

Τα 7 ιατρικά τμήματα και τα 2 οδοντιατρικά αποτελούν την αιχμή του δόρατος των επιστημών υγείας του 3ου Επιστημονικού Πεδίου και συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες προτιμήσεις από την πλευρά των υποψηφίων.

Παλιότερα η Ιατρική της Αθήνας θεωρούνταν το «νούμερο 1», σήμερα όμως όλο και περισσότεροι νέοι δείχνουν προτίμηση και στις σχολές που εδρεύουν στις υπόλοιπες πόλεις (Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη) καθώς απέκτησαν εξίσου καλή φήμη.

ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ  Πέρυσι οι βάσεις στις ιατρικές είχαν μια οριακή πτώση. Στην ιατρική της Αθήνας τα μόρια εισαγωγής ήταν 19.170 και οι θέσεις που διέθεσε η σχολή μόνο 144. Η ιατρική της Θεσσαλονίκης είχε 19.003 μόρια και 162 θέσεις. Η ιατρική Ιωαννίνων 18698 μόρια και 112 θέσεις. Η ιατρική Πάτρας 18.824 μόρια και 130 θέσεις. Η ιατρική Αλεξανδρούπολης 18.504 μόρια και 103 θέσεις. Η ιατρική Κρήτης 18.578 μόρια και 94 θέσεις. Η ιατρική Θεσσαλίας 18.656 και 58 θέσεις.

ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ Από τα στατιστικά στοιχεία, που αφορούν στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων για το 2011 -όπως σημειώθηκαν στα μηχανογραφικά δελτία-, φαίνεται ότι η Ιατρική της Αθήνας και μετά της Θεσσαλονίκης συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό των ενδιαφερομένων. Συγκεκριμένα, την Ιατρική της Αθήνας σημείωσαν στο μηχανογραφικό τους ως πρώτη τους προτίμηση 1.739 άτομα. Οι θέσεις όμως ήταν μόνο 144.

Από αυτό και μόνο καταλαβαίνει κάποιος το μέγεθος του ανταγωνισμού αλλά και τις μικρές πιθανότητας επιτυχίας που υπάρχουν. Εξίσου μεγάλη ήταν και η ζήτηση ως πρώτη προτίμηση και για την ιατρική Θεσσαλονίκης. Συνολικά «δέχτηκε» 1.047 πρώτες προτιμήσεις, ενώ οι θέσεις ήταν μόνο 162. Ακολουθεί η ιατρική Πάτρας με 246 προτιμήσεις, της Ιατρικής Ιωαννίνων με 190, της Θράκης με 178, της Κρήτης με 161 και της Θεσσαλίας με 117.

Μια επιστήμη με πατέρα τον Ιπποκράτη

Η Ιατρική είναι μια επιστήμη που μπορούμε να πούμε ότι ξεκίνησε από τη χώρα μας ενώ η προσφορά της Ιπποκρατικής Ιατρικής στην παγκόσμια Ιατρική Επιστήμη είναι ανεκτίμητη. Το περιεχόμενό της είναι μαζί ιστορικό και φιλοσοφικό, ανθρωπιστικό και μεθοδολογικό. Η ιπποκρατική μέθοδος απάλλαξε την ιατρική από τις μαγικοθρησκευτικές αντιλήψεις, την αγυρτεία και τις δεισιδαιμονίες και απέρριψε τη δοξασία πως η προέλευση των νόσων είναι θεϊκή. Στον καιρό του, οι άνθρωποι πίστευαν πως οι επιδημίες παρουσιάζονταν επειδή το ήθελαν οι θεοί. Ο Ιπποκράτης τούς είπε πως τις πληγές αυτές τις δημιουργούσε το μολυσμένο νερό, η ακαθαρσία, τα ποντίκια και οι άρρωστοι που έρχονταν σε επαφή με την υπόλοιπη κοινωνία.

Η φιλοσοφία του Αν και διαχώρισε την ιατρική από τη φιλοσοφία, ο Ιπποκράτης δεν παραμέλησε να προσδώσει βαρύνουσα σημασία στις ηθικο-δεοντολογικές αξίες και στο φιλοσοφικό στοχασμό «ιητρός γαρ φιλόσοφος ισόθεος». Και δεν παρέλειψε να τονίσει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της ιατρικής, τη ρευστότητα των γνώσεων, τη σχετικότητα των διαγνώσεων και το περιορισμένο των ιατρικών δυνατοτήτων, επισημαίνοντας ότι: «Ο βίος βραχύς, η τέχνη μακρή, ο καιρός οξύς, η πείρα σφαλερή και η κρίσις χαλεπή» (η ανθρώπινη ζωή είναι σύντομη, η επιστήμη ατέλειωτη, ο χρόνος λίγος, η πείρα λαθεμένη και η απόφαση γεμάτη ευθύνες). Το γνωμικό αυτό συνοψίζει τη φιλοσοφία του Ιπποκράτη. Λίγο κρατά η παραμονή του ανθρώπου πάνω στη γη.

Ο Ιπποκράτης προσπαθούσε να κάνει την παραμονή αυτή πιο υποφερτή. Προσπαθούσε να ανακουφίσει τον άνθρωπο από τον πόνο, την αρρώστια και τον φόβο. Η παγκόσμια αναγνώριση του Κώου σοφού ως «πατέρα της ορθολογικής Ιατρικής» αποτελεί περίτρανη απόδειξη της ανεκτίμητης αξίας του πρωτοποριακού του έργου, που επηρέασε βαθύτατα τη διαχρονική εξέλιξη της επιστημονικής ιατρικής σκέψης στα χρόνια που ακολούθησαν από τότε έως τις ημέρες μας.

ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ Πού μπορούν να απασχοληθούν οι απόφοιτοι

Οι ιατρικοί σύλλογοι τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες συνιστούν στους φοιτητές να σκεφτούν πολύ ποια ειδικότητα θα επιλέξουν γιατί αυτή η επιλογή θα καθορίσει και το μέλλον τους. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τη χώρα μας αλλά γενικότερα αφού πλέον το πιθανότερο είναι ότι κάποιος απόφοιτος η ιατρικής θα βρεθεί μακρυά από την Ελλάδα προκειμένου να κάνει μεταπτυχιακό, ειδικότητα ή να δουλέψει.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία οι ειδικότητες που έχουν προοπτικές είναι αυτές που συνδέονται με τον καρκίνο, τα καρδιακά και αγγειακά προβλήματα, τα ψυχικά νοσήματα κ.ά. Επίσης νέοι ορίζοντες ανοίγουν και στον τομέα της γενετής, της Δημόσιας υγείας και της σχολικής ιατρικής.

Υπερκορεσμένες είναι ειδικότητες όπως αυτές της καρδιολογίας, της γενικής χειρουργικής, της παθολογίας και της παιδιατρικής. Σοβαρά προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν και ειδικότητες όπως: Γενικής ιατρικής, φυσιοϊατρικής, κυτταρολογίας, αιματολογίας, αγγειοχειρουργικής, αναισθησιολογίας, και χειρουργικής θώρακος.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να φτάσουν στο επιθυμητό σημείο της επαγγελματικής αποκατάστασης θα πρέπει… ν’ ασπρίσουν τα μαλλιά τους ! Συνήθως οι γιατροί μετά τα 40-45 χρόνια τους και ανάλογα την ειδικότητα που κάνουν μπορούν να πουν ότι αποκαταστάθηκαν και οικονομικά. Δυστυχώς όμως η Ελλάδα έχει περισσότερους γιατρούς από όσους χρειάζεται και αυτό προκύπτει από τα εξής στοιχεία.

Συνολικά οι γιατροί ανέρχονται στους περίπου 70.000. Η ανεργία τους λοιπόν κυμαίνεται γύρω στο 12%, ποσοστό που διπλασιάζεται εάν προστεθούν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ετεροαπασχολούμενοι. Επίσης ο μέσος όρος γιατρών ανά κάτοικο στην Ε.Ε είναι ένας προς 350-400. Στην Ελλάδα η αναλογία αυτή είναι ένας προς 180 κατοίκους ενώ στη Αθήνας ένας γιατρός για 130 κατοίκους.

Θέσεις εργασίας Οσον αφορά τώρα στις θέσεις εργασίας που προσφέρονται για τους γιατρούς είναι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας υγείας αλλά και στη διδασκαλία σε δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε διεθνείς οργανισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Γιατροί χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου κ.ά ).

Σε γενικές γραμμές πάντως απασχολούνται ως νοσοκομειακοί σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε προσωπικό ιατρείο ή κλινικές.

Ως έμμισθοι γιατροί οι οποίοι παράλληλα με το ιατρεία τους κατέχουν μια θέση έμμισθη που μπορεί να είναι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα,, σε πανεπιστήμια, σε δήμους, τράπεζες, ιδρύματα, ασφαλιστικούς οργανισμούς, φαρμακευτικές εταιρείες κ.ά.

Η ιστορία της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Το πρώτο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, το οποίο ονομάσθηκε «Πανεπιστήμιο του Οθωνος», ιδρύθηκε το 1837, και περιελάμβανε τις σχολές Θεολογίας, Νομικών Επιστημών, Ιατρικής και Φιλοσοφίας. Το Πανεπιστήμιο εγκαταστάθηκε αρχικά στην οικία του αρχιτέκτονα Σ. Κλεάνθη, στην Πλάκα, και το 1841 μεταφέρθηκε στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, που κτίσθηκε σε σχέδια του Θεόφιλου Χάνσεν και διακοσμίθηκε απο τον βιεννέζο Ζωγράφο Karl Rahl. Το 1862, μετά την έξωση του Οθωνα το Πανεπιστήμιο μετονομάσθηκε σε «Εθνικό Πανεπιστήμιο».

Το 1911, με βάση όρο της διαθήκης του ευεργέτη Ιωάννη Δαμπόλη, ο οποίος διέθεσε κολοσσιαία περιουσία για την ίδρυση Πανεπιστημίου το οποίο θα ονομάζετο Καποδιστριακό, το Πανεπιστήμιο διχοτομήθηκε σε δύο νομικά πρόσωπα με ξεχωριστή νομική υπόσταση: στο «Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο» στο οποίο εισήχθησαν οι σχολές Θεολογική, Νομική και Φιλοσοφική και στο «Εθνικό Πανεπιστήμιο» στο οποίο εισήχθησαν η Φυσικομαθηματική και η Ιατρική Σχολή. Με τον οργανισμό του 1932 τα δύο ιδρύματα συνενώθησαν και απετέλεσαν το «Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών».

Το 1953 εντάχθηκε στην Ιατρική Σχολή και η Οδοντιατρική που είχε ιδρυθεί το 1911. Το 1984 με το προεδρικό διάταγμα 160/12.4.1984 συγκροτήθηκε η Σχολή Επιστημών Υγείας με τέσσερα τμήματα: Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής. Το τμήμα Ιατρικής περιλαμβάνει σήμερα έξι τομείς: Μορφολειτουργικό, Κλινικοεργαστηριακό, Παθολογίας, Χειρουργικής, Υγείας Μητέρας-Παιδιού, Κοινωνικής Ιατρικής-Ψυχιατρικής και Νευρολογίας.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΣΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ 2012
ΣΧΟΛΕΣ
2001
2002
2011
ΒΑΣΕΙΣ 2012
Ιατρική Σχολή Αθήνας
260
250
144
19.170
Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης
235
225
162
19.003
Ιατρική Σχολή Πάτρας
130
125
130
18.824
Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων
120
115
112
18.698
Ιατρική Σχολή Θράκης
125
120
103
18.504
Ιατρική Σχολή Κρήτης
90
85
94
18.578
Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας
50
55
58
18.656
Σύνολο
1.010
975
763

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

Εφημερίδα Έθνος (ένθετα – παιδεία)