Γ΄Λυκείου: Ολική επαναφορά στο σύστημα με τις δέσμες Τι προτείνει η άτυπη επιτροπή του υπουργείου Παιδείας

Σαρωτικές αλλαγές στην τρίτη τάξη του Γενικού Λυκείου, οι οποίες παραπέμπουν στις παλιές Δέσμες, περιλαμβάνει η πρόταση της άτυπης επιτροπής του υπουργείου Παιδείας.

Γ’ Λυκείου

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι κατευθύνσεις καταργούνται και αντικαθίστανται από τρεις κύκλους σπουδών (κλασικό, οικονομικό και θετικό).

Ο πρώτος κύκλος εστιάζει στις Κλασικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, ο δεύτερος κύκλος στις Θετικές, στις Τεχνολογικές και τις Επιστήμες Υγείας και ο τρίτος κύκλος στις Οικονομικές, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες.

Τα μαθήματα γενικής παιδείας μειώνονται σε 4 από 11 που διδάσκονται σήμερα.

Μένουν η Νέα Ελληνική Γλώσσα, τα Μαθηματικά, η Ιστορία και η Φυσική Αγωγή με 11 ώρες διδασκαλίας.

Αρχαία, Βιολογία, Ξένη Γλώσσα, Θρησκευτικά και Κοινωνιολογία φεύγουν από το πρόγραμμα γενικής παιδείας της τελευταίας τάξης, ενώ δεν υπάρχουν μεταξύ των τριών κύκλων κοινά μαθήματα επιλογής που θα επέτρεπαν την κινητικότητα των υποψηφίων. Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν υπάρχει στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα της Γ’΄Λυκείου, ενώ γίνεται μονώρο από δίωρο στη Β’ Λυκείου και διατηρεί τις δύο ώρες την εβδομάδα στην Α’ Λυκείου. Μετονομάζεται, όμως, σε Θρησκεία και Κόσμος.

Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι πέντε για τον πρώτο κύκλο (κλασικό) και έξι για τον δεύτερο και τον τρίτο.

Για τα μαθήματα επιλογής ολοκληρωμένη πρόταση δεν υπάρχει, ωστόσο προβλέπονται τέσσερα μαθήματα επιλογής για κάθε κύκλο με κοινή την Ξένη Γλώσσα. Στους σχετικούς πίνακες ονομάζονται μόνο τα πέντε (Ιστορία της Τέχνης και του Πολιτισμού για τον πρώτο κύκλο, Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο για το δεύτερο και Τεχνολογία και Ανάπτυξη για τον τρίτο).

Β’ Λυκείου

Η Β’ Λυκείου μετατρέπεται σε τάξη γενικής παιδείας με παράλληλη μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου διδασκαλίας.

Η τάξη θα διατηρήσει μόνο δυο πακέτα επιλογής με δυο μαθήματα το καθένα, τα οποία παραπέμπουν στον παλιό διαχωρισμό του Λυκείου σε πρακτικό και κλασικό. Οι μαθητές της Β’ Λυκείου μπορούν να επιλέξουν είτε Ειδικά Θέματα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Ιστορία είτε Ειδικά Θέματα Μαθηματικών και Φυσικής.

Οι ώρες διδασκαλίας μειώνονται σε 33 (από 35) από τις οποίες οι 28 είναι για μαθήματα γενικής παιδείας. Παράλληλα, η Ερευνητική Εργασία διατηρείται, ενώ προστίθεται στο πρόγραμμα γενικής Παιδείας τα μαθήματα Πολιτειακή Παιδεία, Οικονομικά, Κοινωνιολογία, Φιλοσοφία.

Α’ Λυκείου

Αντίστοιχα, στο πρόγραμμα της πρώτης τάξης του Λυκείου προστίθενται δυο μαθήματα, Πολιτειακή Παιδεία, Οικονομικά, Κοινωνιολογία και 2η ξένη γλώσσα αυξάνοντας το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας από 32 που είναι σήμερα σε 34.

Επαγγελματικά Λύκεια

Σύμφωνα με τον δημοσίευμα, η Γερμανία έχει προτείνει να χρηματοδοτήσει θέσεις εργασίας σε γερμανικές επιχειρήσεις για απόφοιτους από τα ελληνικά Επαγγελματικά Λύκεια, με έδρα κατά προτεραιότητα στις περιοχές που έχει σχεδιαστεί να μπουν σε καθεστώς Ειδικής Οικονομικής Ζώνης όπως η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

Επίσης, έχει προταθεί η χρηματοδότηση της εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας και η πληρωμή έξοδα διαμονής, με τύπους υποτροφιών, σε νέους από την Ελλάδα, ώστε να κάνουν την πρακτική τους σε γερμανικές επιχειρήσεις