ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ:Οι σπουδές σε Νοσηλευτική – Φυσικοθεραπεία

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ:Οι σπουδές σε Νοσηλευτική – Φυσικοθεραπεία

Πόλος έλξης και τα Ιατρικά Εργαστήρια

Νοσηλευτική (Πανεπιστήμια Αθήνας και Πελοποννήσου – Σπάρτη και 8 τμήματα ΤΕΙ)

Εκπαιδεύουν επιστήμονες που θα ασχοληθούν με τη φροντίδα της υγείας του ατόμου, της οικογένειας και της κοινότητας. Παράλληλα παρέχουν γνώσεις για τη διοίκηση και την οργάνωση υπηρεσιών υγείας, για την έρευνα και την εκπαίδευση.

                       

Η Νοσηλευτική εκπαίδευση ξεκινά με την είσοδο του σπουδαστή στη σχολή και συνεχίζεται διά βίου. Η Νοσηλευτική Σχολή είναι οργανωμένη ώστε να επιτελεί τους παρακάτω σκοπούς:

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει θεωρητική διδασκαλία, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις, σεμινάρια και επισκέψεις σε εξειδικευμένες Μονάδες Νοσοκομείων καθώς και Κέντρων Υγείας. Επίσης, περιλαμβάνει Πρακτική Άσκηση στο επάγγελμα και στο τέλος την παρουσίαση μιας Πτυχιακής Εργασίας.

Τα μαθήματα διακρίνονται σε υποχρεωτικά, κατ’ επιλογή υποχρεωτικά. Η δομή του προγράμματος Σπουδών κατά εξάμηνο, ο εβδομαδιαίος αριθμός ωρών διδασκαλίας θεωρίας ή εργαστηρίου καθώς και οι διδακτικές μονάδες παρουσιάζονται παρακάτω.

Φυσικοθεραπεία (ΤΕΙ Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Αιγίου, Λαμίας)

 

Οι σπουδές προάγουν την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στην επιστήμη και την τεχνολογία που περιλαμβάνει το γνωστικό αντικείμενο της θεραπείας φυσικών παθήσεων οργάνων και μερών του ανθρώπινου σώματος.

Tο πρόγραμμα σπουδών καλύπτει την εκπαίδευση βασικών λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος, την αξιολόγηση παρεκκλίσεων από το φυσιολογικό, την επιλογή φυσικοθεραπευτικών μεθόδων και τεχνικών και τη σωστή εφαρμογή αυτών.

 

Οι κακώσεις και γενικότερα οι παθολογικές καταστάσεις στις οποίες παρεμβαίνει κυρίως η Φυσικοθεραπεία είναι οι: ορθοπεδικές, ρευματολογικές, αθλητικές, νευρολογικές, καρδιοαγγειακές και αναπνευστικές.

Οι απόφοιτοι απασχολούνται, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με τους γιατρούς, έπειτα από σχετική ιατρική διάγνωση, με την πρόληψη, βελτίωση και αποκατάσταση παθολογικών καταστάσεων, συγγενών και επίκτητων, καθώς και τραυματικών βλαβών που προκαλούν διαταραχές στο ερειστικό, μυϊκό, νευρικό, αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα.

Έχουν δικαίωμα απασχόλησης στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στον ιδιωτικό τομέα ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορούν δε να ιδρύσουν ιδιωτικά εργαστήρια Φυσικοθεραπείας κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας (Π.Δ.29/87). Η άσκηση του επαγγέλματος προϋποθέτει απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, που χορηγείται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ιατρικά Εργαστήρια (ΤΕΙ Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας)

Το περιεχόμενο σπουδών καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο των βιοϊατρικών επιστημονικών και τεχνολογικών εφαρμογών, όπως αυτές εφαρμόζονται στα εργαστήρια μικροβιολογίας, ιολογίας, αιματολογίας, ανοσολογίας, βιοχημείας, τοξικολογίας, ιστολογίας γενετικής, πειραματόζωων. Με την ολοκλήρωση των 4ετών σπουδών τους, οι πτυχιούχοι Τεχνολόγοι του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, αποκτούν τις απαραίτητες εξειδικευμένες και σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις ως Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων, ώστε να μπορούν να απασχολούνται σε όλους τους Εργαστηριακούς τομείς, που καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος, ενώ ιεραρχικά εξελίσσονται στα Τμήματα της ειδικότητάς τους μέχρι και τη θέση του προϊσταμένου του εργαστηρίου.

Οκτώ εξάμηνα φοίτησης στη μαιευτική

Μαιευτική (ΤΕΙ Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Δ. Μακεδονίας – Κοζάνη)

Η διάρκεια των σπουδών του Τμήματος είναι οκτώ εξάμηνα. Κατά τα πρώτα επτά εξάμηνα οι σπουδές περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις, φροντιστήρια, σεμινάρια, εκπόνηση εργασιών και τη μελέτη περιπτώσεων. Ειδική βαρύτητα δίνεται στην ανάπτυξη των προσωπικών ικανοτήτων των φοιτητών, περιλαμβανομένης της ανάπτυξης πρωτοβουλιών και της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων. Το τελευταίο εξάμηνο σπουδών περιλαμβάνει την πρακτική άσκηση στο επάγγελμα και την εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας. Η πρακτική άσκηση γίνεται σε νοσηλευτικά Ιδρύματα όπου υπάρχουν μαιευτικά, γυναικολογικά και νεογνολογικά Τμήματα, με σκοπό την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και αυτοπεποίθησης, καθώς και τη δυνατότητα ανάπτυξης ικανοτήτων συνεργασίας μέσα στη θεραπευτική ομάδα, όπως και ικανοτήτων άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Μαιευτικής απασχολούνται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ή ως αυτοαπασχολούμενοι, με την εφαρμογή της νοσηλευτικής φροντίδας της εγκύου, επιτόκου, λεχώνας και νεογνού, της γυναικολογικώς άρρωστης, καθώς επίσης με την οργάνωση και εφαρμογή του οικογενειακού προγραμματισμού και υγιεινολογικής εκπαίδευσης ατόμων ή ομάδων σε θέματα της ειδικότητάς τους. Επίσης, απασχολούνται στην εκπαίδευση, σύμφωνα με την εκά στοτε κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία.